Властите в Стокхолм бяха принудени да обяват тревога, поради опасност от отравяне, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. Хората бяха посъветвани да не се докосват и да не пробват вкуса на необичайния сняг, заради съмнения, че може да съдържа опасни вещества. По-късно тревогата беше отменена.

От няколко дни в Северна Европа хората се борят със суровата зима. Европейските летища опитват да транспортират хилядите пътници, блокирани по Коледа, докато арктическите условия обхванаха континента и предизвикаха ново отлагане на полетите.

Снеговалежи и ниски температури блокираха за още ден пътниците на летищата във Великобритания, Германия, Франция и Ирландия. Великобритания предложи да изпрати войски, за да се справи с прекъсването на дейността на "Хийтроу", летищата във Франкфурт и Дъблин бяха подложени на сериозни нарушения на полетите.

Евроконтрол, който надзирава полетите на континента, съобщи, че вчера са били отложени около 3000 полета, както и през последните 4 дни.

Има надежда за пътниците на "Хийтроу", които са прекарали 4 нощи на летището, след като късно във вторник беше отворена втората писта. Въпреки това поради многото чакащи не се очаква услугите да се върнат към нормалното си състояние веднага. Летището планира да извърши около две трети от нормалните полети днес.

В Германия летището във Франкфурт беше блокирано за 3 часа и половина сутринта и много вътрешни полети бяха отменени. Летището в Дъблин отмени всички полети до 10 сутринта българско време, след като Ирландия беше засипана от над 15 см сняг.

Силен снеговалеж се очаква в ранния следобед днес, а това може да наруши въздушния трафик на летището в Париж. Предвижда се отмяната на полети да започне в 17:00 часа по Гринуич.

Студената вълна предизвика хаос и в железопътния транспорт. Дълги опашки се наредиха пред лондонския терминал на Eurostar, който свързва Великобритания, Франция и Белгия.  От компанията призоваха пътниците да заменят билетите си или да си получат парите обратно, ако пътуването им не е от изключителна важност.