Сирийският център за наблюдение на правата на човека потвърди съобщенията за тежки боеве между кюрдски бойци и сирийски бунтовници за летището Мена, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Центърът добави, че руски бойни самолети са нанесли най-малко 30 въздушни удара срещу позиции на бунтовниците в района.

Сирийската армия, която настъпва в северната провинция Латакия, е освободила населения пункт Ал Башура и се намира само на 8 километра от границата с Турция. Това бе съобщено преди 2 дни.

Армията активизира настъплението си северно и източно от Алепо, разширявайки контролираната от нея зона между големия град в Северна Сирия и границата с Турция.

Турция разкритикува САЩ за отношението им към кюрдите

Остра криза се разрази между Анкара и Вашингтон, основни съюзници в НАТО, заради различията по отношение на сирийските кюрди.

Турският президент Реджеп Ердоган остро разкритикува САЩ за подкрепата им за сирийската кюрдска партия Демократичен съюз, която е опозиционна на сирийския президент Башар Асад.

Турция смята тази формация за терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК), която осъществява въоръжен бунт срещу властта в югоизточните провинции.

Ердоган обвини САЩ, че са превърнали региона в локва кръв, понеже не признавали основните сирийски кюрдски организации за терористични групировки.

Вчера посланикът на САЩ в Анкара Джон Бас беше повикан в Министерството на външните работи на Турция.