Уточението идва след като преди дни на интернет страницата на агенцията беше публикувана заповед за изтеглянето на медикамента "ACC Kid" от аптечната мрежа в страната.

Причината е, че при вътрешно производствен контрол на 36-ия месец (в края на срока на годност) на лекарствения продукт от парт. №DF2413 при 25 °C е установено незначително отклонение от спецификацията на продукта при някои от съхраняваните музейни мостри, свързано с показател „количество на консервант“.

Отклоненията в количествата консервант в медикамента са оценени като клинично незначими и няма здравен риск за пациентите, ползвали продукта.

Партидата е доставена в дистрибуторската мрежа у нас през 2013 г. и към датата на издаване на заповедта не са налични количества в търговците на едро. До 24 юни лекарственият продукт с посочената партида е блокиран и изтеглен от аптечната мрежа, уточниха от ИАЛ.

Лекарството се използва при остри и хронични белодробни болести като остър и хроничен бронхит, хронична обструктивна белодробна болест, бронхиектазии (трайно разширение на бронхите), свързани с повишено образуване и затруднено отделяне на бронхиалния секрет.

Другите продукти от бранда "ACC" не са засегнати от тази предпазна мярка.