33-годишният Кент Брантли е бил лекуван със ZMapp, експериментално лекарство, което до момента е използвано за лечение на няколко пациенти в епидемията в Западна Африка, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Той бе изписан от болница в Атланта, предаде CNN.
Американската мисионерка Нанси Райтбол е изписана по-рано във вторник от болницата, където също бе лекувана от Ебола, съобщи по-късно Ройтерс.

"Резултатите от изследванията на двамата за наличие на Ебола в организмите им са отрицателни, което значи, че вероятно са се възстановили напълно", заяви д-р Брус Рибнър, началник на отделението по инфекциозни болести.

"Винаги ще съм благодарен на Бог, че спаси живота ми", каза Брантли на пресконференция.

С лекарството бе лекуван и 75-годишният испански мисионер, докаран от Западна Африка в Мадрид, но той почина.

Руски учени заедно с чуждестранни колеги се надяват в скоро време да разработят нов препарат за борба с вируса Ебола, съобщи руският вицепремиер Олга Голодец, цитирана от ИТАР-ТАСС.

По-късно днес за Гвинея ще замине осемчленна група от най-добрите вирусолози на Русия, по молба на правителството на Гвинея.

"Към днешна дата от Ебола са загинали 1350 души, а над 2000 са заразени", отбеляза Голодец.

До 90 на сто от случаите при това заболяване завършват със смърт.

Представители на Световната здравна организация посещават два центъра за лечение в столицата на Либерия Монровия, които се затрудняват да поемат наплива от пациенти, предаде Асошиейтед прес.

Източник на болестта са големите прилепи, които се ядат в някои отдалечени африкански села, коментира по-рано известният руски епидемиолог Александър Семьонов, ръководител на лабораторията по имунология и вирусология "Пастьор" в Санкт Петербург.

Анкета: Да се използва ли експерименталнo лечение?