Това е роля, която самият Борисов си е избрал - пускат се сигнали в различни посоки, а Борисов се намесва накрая, за да отговори на обществените очаквания. Това политологът Петър Чолаков пред БНР.

"Мнозинството в парламента прие този бюджет на Касата, включително с мораториум. Последва ветото на президента. Според мен, добре обосновано решение на президента Радев, юридически подкрепено с аргументи - след което ветото беше отхвърлено, а сега виждаме Борисов, виждайки, че това е една тема, по която има много голяма обществена чувствителност, се намесва, давайки сигнали в точно противоположната посока", каза още той.

Според него, като политик Бойко Борисов се ориентира по това, което очевидно се налага като преобладаващо мнение в обществото, особено по теми, по които има обществена чувствителност.

Чолаков е на мнение, че  ексцентричното поведение на "патриотите"  напоследък е опит да спасят рейтинга си.

"Пред господин Симеонов, както и пред "патриотите", стои една много сложна задача. Тези партии - популистката радикална десница, националистите, няма значение точно как ще ги наричаме, са популярни, когато не са във властта. Влязат ли във властта, биват "опитомени" и започват да бъдат възприемани, включително и от техните избиратели, като част от статуквото. От тази гледна точка господин Симеонов всячески се опитва да се разграничи, да покаже, че не е някакъв послушен слуга на господин Борисов", анализира политологът.

Според него, влизайки в един остър сблъсък и предизвиквайки Борисов с тези изказвания, Симеонов има за цел да покаже, че не е зависим от него.