Пред посланиците на страните от Европейския съюз, акредитирани у нас, и представителството на Европейската комисия в България, в Министерски съвет официално бе представена кандидатурата на София за домакин на Европейската агенция по лекарствата.

На представянето присъстваха още вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Вицепремиерът Екатерина Захариева заяви, че столицата ни отговаря на всички критерии, поставени от Европейската комисия, като достъпност, възможност за работа и образование.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова каза, че София става все по-привлекателно и удобно място за живеене и работа. "София спечели титлата за дигитален град, води в страната по инвестиции, има голям потенциал за развитие", добави Фандъкова, цитирана от БТА.

Тя заяви, че София Тех Парк е подходящо и атрактивно място за Европейската агенция по лекарствата, като там е предвидено да бъде изградена и метростанция.

Фандъкова подчерта, че подкрепата на бизнеса е един от важните приоритети, поставени пред градската управа. По думите й акцент е поставен на IT и фармацевтичния сектор.

"Тук е добро място за развитие за стартиращи фирми, заети с иновативни бизнеси", завърши столичният кмет.

Заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева вярва, че България е достоен кандидат за седалище на Европейската агенция по лекарствата. Според нея новата централа напълно ще задоволи необходимостта от комфортни условия за работа. Затова Нейчева е на мнение, че преместването тук ще е най-изгодно за всички.

По думите й безплатните държавни детски градини и училища ще осигурят комфорта на около 800-те служители на агенцията и техните семейства.

Общо 19 държави кандидатстват за домакинство на Европейската агенция по лекарствата. До 30-ти септември Еврокомисията ще извърши преглед на внесените кандидатури, а решението за релокация трябва да бъде взето през ноември. Централата на агенцията в момента е в Лондон, но ще бъде преместена след решението на Великобритания да напусне Европейския съюз.