Вчера ревизорите обявиха скандалните данни от одит за 4-годишен период, според който огромната сума е била насочена за плащане на заплати, обезщетения и ремонти, при системен недостиг на лекарства на раково болни.

И двамата министри признаха, че е имало прехвърляне на средства, но според тях не за сметка на страдащите от онкозаболявания. 
"Те обаче не са взети от парите на болните, а това са от всички средства, които е имало министерството за този раздел и този раздел се казва "централни доставки". В перо "централни доставки" влизат лекарства, биопродукти, рецептурни бланки, дори гориво", заяви Гайдарски пред БНТ.
По думите му винаги в края на годината оставали неусвоени слредства по това перо. Именно тези милиони здравното министерство е пренасочвало за други дейности.

"Ако ние тези пари не ги овладеем по някакъв начин до края на годината, те остават за министерство на финансите", добави ексминистърът. В своя защита той изтъква и факта, че през годините на неговото управление парите за лекарства били увеличени два пъти, така че и дума не можело да става, че са правени икономии.

Подобни са аргументите и на колегата му Желев. Той дори заяви, че е увеличил въпросните средства с 23 милиона.
За платената авансово и неработеща информационната система за следене на разплащанията за скъпоструващите лекарства той обясни, че през май-юни 2009 година системата вече е била разплатена и дори е било стартирало обучение на хората да работят с нея. Желев изрази недоумение защо системата така и не е заработила. Той посочи, че тя всъщност струва 1.6 млн. лева, а не 2 млн. лева, както обяви Сметната палата.

Неговият приемник д-р Божидар Нанев потвърди, че е наследил някаква информационна система.
"Тя не се е изгубила, ние положихме доста усилия междувременно, за да започнем да я използваме, за да функционира, но се получиха доста технически разминавания между задание и краен потребител, т. е. имаше доста несъответствия", заяви Нанев.
Той също отрече за последните пет месеца на 2009 година да са отклонявани пари. Дори обратното - при нужда винаги търсели допълнителни пари за лекарства.

Нанев стана първият министър от правителството на Бойко Борисов, който отива на съд заради сделки с антивирусни препарати, които според прокуратурата са ощетили държавата с 2,45 млн. лв.