Специализираната прокуратура започна предявяване на обвиненията на привлечените към наказателна отговорност 7 лица по случая с незаконния реекспорт на скъпо струващи лекарства.

От прокуратурата за момента не дават повече информация, такава ще бъде предоставена на брифинг утре, 12 декември 2017 г. от 10 часа, в сградата на „Черковна“ 90 в София. Ще участват ръководителят на Специализирана прокуратура Иван Гешев, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, главният секретар на Изпълнителна агенция по лекарствата Светлин Спиров, проф. Златица Петрова – ръководител на Изпълнителната агенция за медицински одит към МЗ.

Дир.бг припомня, че първоначално бе съобщено, че групата се оглавява от сирийски гражданин. 

Престъпната група е работила с лекари от много болници в страната, сочат данни на разследващите. Сред тях има и директор на лечебно заведение. Той е бил засечен при разследването да носи кашон с лекарства, изписани само по документи на болни. Схемата на престъпната група е била да изписват лекарства, но вместо да ги дават на болните, лекарите са ги изнасяли от лечебните заведения. След това медикаментите са преопаковани в склад и изнасяни наново в чужбина.

Болниците са били единият вариант за набавяне на лекарства. При другият скъпите препарати за деца и онкоболни са били изваждани от аптеки.

По документи, медикаментите са изписвани на конкретни хора. Аптеката и болницата имат право да продадат и изпишат лекарство на пациент, но не и да го продадат на търговец. Така се ражда ролята на "търговец от търговеца", който нелегално изкупува медикаменти, останали прикрити или изписани повече, отколкото има нужда. Участието на лекаря в тази схема е, че възлага терапия, която не е необходима на пациента.