Това ще става при доказано неефективна терапия или при липса на алтернатива, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Той участва в откриването на филиал за спешна медицинска помощ в Божурище.

Министър Ананиев каза още, че е създал работна група, която да предвиди всички промени, които трябва да се направят в нормативните актове и увери, че всичко ще бъде готово до края на декември.

Възможно е, по думите на министър Ананиев, в някакъв момент да работят и няколко комисии, ако се натрупат много заявления за лечение към основната комисия.

Един от вариантите за набавяне на нужния медикамент е болницата, в която се лекува пациентът, да го доставя, обясни той.

Ананиев отново заяви, че ще бъде гарант за бързото придвижване на документите на нуждаещите се пациенти, за да не се стига до забавяне на лечението.

"Ще създам цялата организация, за да няма случаи както бяха във фонда за лечение на деца". Финансирането на новите молекули ще изисква много пари, но други пера в Министерството на здравеопазването няма да бъдат лишени от средства", добави още Ананиев и изрази убеждението си, че правителството ще даде подкрепата си, ако са необходими допълнително пари.

Мораториумът върху лекарствата беше одобрен от парламента с приемането на бюджета на НЗОК. Това предизвика силно обществено недоволство. Президентът наложи вето върху мораториума, но парламентарното мнозинство го отхвърли.

Радев за лекарствата: Управляващите губят човешкия си облик >>


В петък министър Ананиев отново заяви, че законът за бюджета на НЗОК ще бъде променен, ако има и една молекула от попадащите под мораториума, която се предлага в една трета от страните в ЕС.

В края на седмицата и премиерът Бойко Борисов заяви, че е готов да преразгледа мораториума, ако лекарствата се използват в ЕС.

По-рано днес д-р Красимира Иванова, сестра на премиера Борисов, също се обяви срещу мораториума.

"НЗОК би трябвало да плаща за всички иновативни лечения при тежките и редките заболявания за пациенти, които са здравноосигурени и смятам, че това е справедливо", коментира д-р Иванова пред NOVA.