Освен в Стара Загора, която е в грипна епидемия от 5 февруари, много болни има и в областите Пазарджик, Габрово, Видин, Сливен и Ямбол.

От утре до края на седмицата в Пловдив е обявена грипна ваканция. Решението е взето по препоръка на Регионалната здравна инспекция и поради рязко нарасналия брой на заболелите от респираторни заболяавния и грип. Мерките са превантивни и целят да не се допусне грипна епидемия, каквото вече има обявена в близки до Пловдив области.

Към момента детските ясли и градини в Пловдив ще продължат да работят, като ежедневно ще се следи заболеваемостта сред децата и броят на отсъстващите. 

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев заяви пред Нова телевизия, че най-уязвими на грипа са децата – 80% от заболелите в момента са деца.

По думите му, през последната седмица в референтната лаборатория по грип са получени 120 материала на тежко болни от цялата страна, като са доказани 25 случая на AH1N1 или т.нар. "свински грип”, три – на „Швейцария” и шест – на „Виктория

"Лекарствата за грип са много ефективни. Те обаче са ефективни в началото на заболяването. Най-добре е човек да ги има вкъщи. Ако се почувства зле, може след като се консултира с лекар да започне да ги приема веднага”, подчерта проф. Кантарджиев.

Затова експертът препоръча консумацията на повече туршии и кисело зеле, тъй като в тях се съдържа витамин С в голямо количество.

"Заради слабото слънчево греене, хората могат да вземат и витамин Д след консултация с техния лекар. Българското кисело зеле и българските ферментирали туршии са прекрасен имуномодулатор, защото съдържат лактобацили и дрожди", заяви още Кантарджиев.

Професорът изтъкна, че е много важно, ако детето се разболее от грип да си остане вкъщи, за да може да се лекува спокойно, а и да не представлява опасност за другите в детските градини и училищата.

Според него, много българи имат лошия навик, когато се разболеят да чакат една седмица „да видят какво ще стане”, след което вече се получават усложнения.

Българинът има един много погрешен навик. Когато кашля слага ръка пред устата си, но след това със същата ръка се здрависва или пипа различни повърхности и така може да зарази други хора”, коментира още проф. Кантарджиев.

Той препоръча в болници и поликлиники да няма обща чакалня за болните с видимо грипни оплаквания с онези, които отиват да си премерят кръвното, предаде БНР. "Преди 30-40 години това беше много добре осъществявано", подчерта Тодор Кантарджиев и препоръча на личните лекари да организират отделни часове или отделни чакални за прием на пациентите с грипни симптоми.

Професорът обясни, че смъртните случаи се получават при тежка инфекция, която е свързана не толкова с грипния вирус, колкото с имунната система на човека. Тя се развива светкавично и е почти неспасяема.

Такъв е бил случаят и с починалото вчера в Добрич дете.
То заедно с още пет деца от социален дом бяха настанени в болницата в Добрич с усложнения след грип. Пред bTV началникът на детското отделение д-р Йовчо Йовчев обясни, че починалото дете е било с много тежки вродени заболявания и имунната му система е била много слаба, затова се е стигнало до фаталния изход.

Анкета: Как се предпазвате от грипа