С престъпната си дейност тримата са застрашавали живота и здравето на хора, нуждаещи се от реално лечение, съобщиха от пресцентъра на МВР.

От сектор "Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт" на ГДБОП са установили, че интернет-магазин "HEALTH", който веднъж е бил спиран, е възобновен и достъпен на неограничен брой потребители. Чрез него са се разпространявал голям асортимент от фалшиви медикаменти и аксесоари за здравето, носещи запазени световно известни търговски марки "Циалис", "Виагра", "Трибестан, "Камагра", "Левитра" и други, без знанието и съгласието на правоносителите.

Вчера антимафиотите „атакували” офиса на адрес в столицата и открили над 2000 опаковки от препаратите на стойност за над 150 000 лева. При обиска са иззети и наличните 18 000 лева, множество документи за извършени доставки, показващи че средният дневен оборот на интернет магазина е над 1000 лева, за които не са плащани данъци.

За 24 часа е задържан е 26-годишният организатор на интернет-страницата, както и двама негови сътрудници.

На 11 януари т.г. тримата мъже пак бяха арестувани от антимафиотите заради незаконната търговия. Тогава срещу тях бе образувано досъдебно производство, а при претърсването бяха иззети голямо количество фалшиви лекарства и хранителни добавки. Наложени бяха административни наказания на организатора от Агенцията за защита на потребителите и НАП.

Въпреки предприетите мерки групата е продължила своята престъпна дейност със същата дързост, застрашавайки живота на хора, които имат нужда от реално лечение, допълват от МВР. Извършените тогава химически анализи показаха, че в някои от лекарствените средства и хранителни добавки липсват активните вещества, а в други са заменени със забранени евтини аналози, които реално застрашават живота и здравето на потребителя и са забранени за употреба в ЕС и САЩ.