Това показват изчисления на Българската асоциация за закрила на пациентите.
Затова искаме да се възприеме френският модел, при който специален фонд обезщетява пострадалия пациент, заяви на пресконференция председателят на организацията Пламен Таушанов, предаде БНР.

"Цялата процедура се развива в рамките на 6 месеца. Пациентът получава предложение за обезщетение, тоест това е извънсъдебен способ. Всички институции имат интерес от това - пациентът да не се занимава с дела 5 години и да не дава хиляди левове, лекарите - да не ги разнасят - тоя кадърен, некадърен, престъпник или какъвто й да е", коментира Таушанов.

Той уточни, че във Франция обезщетенията стигат 100-200 000 евро. В България исковете на пострадали варират около 200-300 000 лева, но все още няма практика въобще да бъдат изплащани, цитира Таушанов агенция КРОСС.
Според него за 8 години има стотици случаи на лекарски грешки, но значително по-малко присъди. Затова той смята, че е наложително да се създаде специализирана прокуратура с експерти, които да разследват тези случаи, за да има качествени експертизи. 
Други данни сочат, че през миналата година само на 5% от починалите са направени аутопсии, въпреки че по закон това е задължително.

Таушанов даде фрапантен пример за лекарски немарливост - детеродните органи на родилка са били отстранени без знанието й. Самата пострадала Поли Димитрова разказа за случилото се пред журналистите.
Тя е аптекар. Когато започва да ражда, докторите преценяват, че има тесен таз и предлагат секцио. След раждането обаче, Поли вдига висока температура, която не може да свали. 6 дни изкарва в столичната болница "Света София" (бившата "Тина Киркова"). На втората вечер й се схващат краката. Лекарите се усъмняват, че е болна от талaсемия (наследствено заболяване, при което костният мозък не може да произвежда качествени червени кръвни телца - б.р. ). Когато обаче се установява, че тя няма роднини, които страдат от тази болест, тази тези отпада.

Тогава Димитрова се мести в Първа градска болница. След като и там не успяват да й помогнат, отива в "Пирогов". Там я поема д-р Людмил Джунков, началник на генекологичното отделение. Според него тя няма проблеми с гинекологичните органи и я изпраща при коремен хирург. В хирургията решават, че е нужна операция. Без да й бъде представена предоперативна диагноза обаче, я оперират, при което отстраняват цялата матка и яйчниците. В следствие Поли заболява от остеопороза и има проблеми с черния дроб.

Тя завежда дело, но вече 3,5 години се протакват всички действия в съда. Няма експертизи, които да докажат лекарска грешка. Първата е назначена едва преди 2 месеца.
"След операцията докторът ми каза: "Радвай се, че си жива и, че вече имаш едно дете!", разказа аптекарката.

Междувременно зам.-председателят на парламентарна здравна комисия д-р Даниела Дариткова се ангажира до края на тази година да бъде приет закон за правата и задълженията на пациентите. Тогава ще бъде обсъдена и възможността за въвеждането на фонд за обезщетение на пациенти.