Сотир Цацаров и Петър Москов се срещнаха и обсъдиха как да действат, когато нападения над спешни медици бъдат регистрирани на територията на цялата страна.

Двамата се договориха да бъде изготвен проект на споразумение между прокуратурата и Министерството на здравеопазването, в което да залегнат и констатирани от Медицинския одит нарушения, за да бъдат разследвани те от държавното обвинение.

Документът ще бъде изготвен от работна група, съставена от прокурори и служители на Министерството на здравеопазването, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

Последното нападение срещу медик бе само преди дни. На 21 януари началникът на Клиниката по реанимация в столичната УМБАЛ "Света Анна" д-р Димитър Николаков бе нападнат и бит от 29-годишен мъж. Нападателят бе задържан, но е пуснат под гаранция от 300 лв.

Тогава вътрешният министър Веселин Вучков призова за нападения над лекари да има осъдителни присъди и отчете, че "МВР взема много енергични мерки срещу наистина превърналата се в епидемия тенденция за нападения срещу лекари".

В края на юни 2013 г. Народното събрание прие единодушно промени в Наказателния кодекс, с които нападение срещу медицински лица ще се осъжда с "лишаване от свобода". Посегателството се приравнява с причиняване на телесна повреда на полицай, съдия, прокурор, следовател и други длъжностни лица.

Нападението ще се наказва със затвор до три години при лека телесна поведа и до 10 г., ако поражението е тежко.

За медицински лица бяха определени лекари, стоматолози, акушери, магистър фармацевти и медицински сестри.