52 нападения над медици от началото на годината

stat
16:22  |  17 юли 2017 | Политика / Редактор Виктор Стефанов /  
Валентин Радев, Сотир Цацаров и министърът на здравеопазването Николай Петров Валентин Радев, Сотир Цацаров и министърът на здравеопазването Николай Петров
Сн.: БТА

От началото на годината са регистрирани 52 случая на нападения над медицински екипи, половината са чиста физическа агресия, отчете здравният министър.
Главният прокурор Сотир Цацаров разговаря днес с вътрешния министър Валентин Радев и с министъра на здравеопазването Николай Петров, както и с шефовете на най-големите болници в София, за мерките, които трябва да бъдат предприети след редицата нападения над лекари.

През 2014 г. са били образувани 5 досъдебни производства за посегателство срещу медицински специалисти при и по повод на изпълнение на тяхната служба. Осъдени са 4 лица, от които 1 ефективно, 1 условно, 1 на пробация и 1 на глоба, каза главният прокурор.

През 2015 г. са образувани 4 досъдебни производства, осъдено е 1 лице на глоба.

През 2016 г. са образувани 2 досъдебни производства. Осъдени са 4 лица, от които 2 условно и на двама е наложена глоба.

Сред идеите, които са обсъждани на срещата, е възможността всички мобилни екипи да бъдат снабдени с паник бутон, чрез който да има възможност за директна гласова връзка с охранителна фирма или полицията.

Освен това ще бъдат определени и прокурори, чиито ресор ще бъдат болниците. Така те ще реагират максимално бързо при подаден сигнал, коментира още главният прокурор.

Тежката наказателна политика не е единственото средство за превенция, важна е охраната на болниците, каза още Цацаров.

„Постарахме се да погледнем нещата по веригата – от болничните заведения до наказателните производства. Има пропуски, които касаят наказателното преследване, но не мога да приема тезата, че наказателната политика е единственото средство за превенция срещу такива посегателства. Управителите на болниците имат своите отговорности“, каза обвинител №1, цитиран от "Фокус".

Вътрешният министър Валентин Радев заяви, че министерството не може да е изцяло отговорно за сигурността в лечебните заведения и затова започва обследване на всички спешни отделения в болниците. МВР ще даде предписание, на всички лечебни заведения, които имат спешна помощ, какво още може да се направи. Управителите трябва да поемат всичко, което им е предписано, каза Радев.

Очаква се конкретни мерки да бъдат взети най-късно до Нова година.
Последно в Политика


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.