Протестът е срещу протокол на министъра на здравеопазването Петър Москов, с който на 23 април директорът на лечебното заведение д-р Дечо Дечев беше освободен от заемания пост.

Тогава от Министерство на здравеопазването съобщиха, че решението за освобождаването на д-р Дечев е част от започналата процедура по сливане на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и УМБАЛ „Александровска“, което цели оптимизация на административното управление на новата структура. Самият Дечев пък обяви, че има личен мотив за освобождаването му.

Лекарите са против намерението на здравния министър да слее двете лечебни заведения, съобщи БТА. Те обявиха, че не намират логично обяснение в освобождаването на директор на болница, която няма загуби, както и сливането на болницата с друго лечебно заведение, имащо натрупани дългове. Също така и не вярват, че обединението ще доведе до увеличаване на заплатите, както се твърди от здравното ведомство.

Медиците допълниха, че няма да отстъпят от исканията си и обясниха пред журналисти, че имат информация за вече заплашвани протестиращи. Вчера те изпратиха декларация до премиера Бойко Борисов, в която настояват, той да се намеси и да не допусне да се закрие УМБАЛ "Св. Иван Рилски" - едно от малкото печеливши държавни лечебни заведения.

Протестиращите се отправиха към сградата на Министерство на здравеопазването, където в 14 ч ще започне заседание на Висшия медицински съвет.

Очаква се утре те да протестират пред Министерския съвет.