Това предвиждат промени в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ на пациентите, одобрени от правителството, съобщиха от правителствения пресцентър.

В момента няма ясен регламент за избора на екип и всяка болница сама определя сумите, които да искат от пациентите. Справка на Министерството на здравеопазването показа, че на места те стигат до 10 000 лв.
Според измененията в наредбата се залагат пределни граници за двете услуги, за които лечебните заведения имат право да формират отделни такси.
Сумите ще се определят по скала в зависимост от цените на клиничните пътеки.

Новите условия за избор на екип са задължителни за всяка болница, независимо от нейната собственост, ако пациентите й са здравноосигурени и лечението им се покрива от НЗОК.

Изборът на екип или на лекар ще става само по изрично настояване на пациента. На видно място в болниците трябва да бъде публикуван списък с цените за избор на екип, на съответните клинични пътеки, както и на пределните цени.
Избор на екип няма да се допуска, когато лекарят или екипът е само един, както и след приключване на интервенцията. Избор на екип няма да може да се прави и за целия престой на пациента в болницата.

На всеки три месеца в Министерството на здравеопазването ще постъпва информация за броя на пациентите, които са осъществявали избор на лекар и екип, и за цените, каза здравният министър Стефан Константинов след заседание на Министерския съвет, предаде „Фокус”. Инспекция Изпълнителна агенция „Медицински одит” ще осъществява контрол.

„Всичко се записва в електронни дневници и на всеки три месеца се изпраща информацията към министерството, за да виждаме колко хора са осъществявали този избор, на какви цени. Ако е получен сигнал от хора, че са принуждавани да правят това нещо на други цени, се взимат мерки по закон”, каза Константинов.

Центърът "Фонд за трансплантация" вече ще поема финансирането и на подготвителните медицински грижи у нас за пациенти, одобрени за трансплантация в чужбина. Това предвиждат одобрени от МС промени в правилника за работата му. В момента повечето от тези процедури се осигуряват по линия на НЗОК или Министерството на здравеопазването. Въпреки това има случаи, в които няма осигурено държавно финансиране за нужните медицински грижи до трансплантацията.

Миналата седмица стана ясно, че докато над 100 българи чакат за трансплантация в чужбина, фондът, който трябва да ги финансира, връща почти всичките си пари обратно в държавния бюджет. Държавата отпусна на фонда за 2010 г. 5 милиона лева, а той е усвоил само 300 хиляди. С тях са изпратени за лечение само 5 души. От 105 молби са одобрени едва 17.