Нестандартната акция в МБАЛ - Русе се провела преди около седмица, пише "България Днес".

Д-р Стоянов искал лично да се увери дали докторите са будни по време на нощните дежурства.

Той се облякъл като просяк - с одърпани дънки, сложил качулка, и отишъл в Спешното отделение. Позвънил и излязла дежурната сестра.

"Просякът" започнал да обяснява, че има болки на цялата лява ръка и му е изтръпнал левият крак. Освен това го мъчели главоболие и учестено дишане. Сестрата му казала да изчака и затворила.

Мнимият просяк обаче чакал в продължение на около 20 минути, без нищо да се случи, и затова отново звъннал на вратата на Спешното.
Ситуацията се повторила и отново не получил нужното внимание.

След още 20 минути чакане пак звъннал и това вече силно ядосало медицинската сестра, която му се развикала, че няма време да се занимава само с него.

"Сестрата му казала нещо от сорта "Като съм казала да чакаш, ще чакаш", разказаха запознати лекари със случката.

Тогава Стоянов си махнал качулката и казал: "С този инфаркт колко по-точно минути да изчакам", след което си тръгнал бесен от болницата.

Д-р Стоянов стана шеф на русенската болница преди няколко месеца, като преди това беше началник на отделението по Съдебна медицина.

Предишният болничен директор - д-р Владин Петров, беше освободен от поста по искане на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов.

След като бе избран за директор на лечебното заведение, Стоянов напусна поста си на общински съветник в дунавския град, който заемаше преди това.
След нощната акция на д-р Стоянов е започнала вътрешна проверка в болницата и се очаква провинилите се медицински служители да бъдат наказани, като не е изключено да има и уволнени.

Преди дни 39-годишният клошар Стоян Христов почина на улицата в Смолян.
Той получил инфаркт и е починал в съня си. Родопчанинът се оплаквал от здравословни проблеми, но нямал пари, за да отиде на лекар, разказаха познати на мъжа пред 24smolian.com.

"Извършвани са внезапни проверки в Спешното отделение на русенската болница. Те са организирани планово и имат за цел да направим анализ какви са проблемите в него", съобщи по-късно д-р Иван Стоянов, цитиран от БТА.

На въпрос дали е вярна информацията, че се е дегизирал и се е престорил на болен, той коментира, че винаги "публикациите са малко оцветени", като помоли "да бъдем взаимно толерантни и да не влизаме в приказката".

Той каза, че е вярно, че е имало внезапни проверки, които са правени късно през нощта и рано сутринта в Спешното отделение.

"Не съм бил с перука или с просяшки дрехи", заяви Стоянов и допълни, че персоналът в болницата го познава, тъй като в нея той работи от 35 години.

Директорът посочи, че има проблеми в организацията на работа в Спешното отделение, обслужването не е на ниво, а пациенти чакат немалко часове през деня и през нощта.
Той добави обаче, че са много и случаите, в които екипите са се справяли добре и така са спасявали човешки животи.

Стоянов заяви, че целта на проверките не са административни санкции, а здравният работник да разбере, че трябва да промени поведението си към болния.

"Разбира се, че не може при лошо поведение към болния да няма административна мярка",
каза още директорът.

Ще бъде направен анализ кой е натоварващият елемент при лекарите и медицинския персонал от отделението - дали това са продължителните смени и колко медицински работници са нужни, за да тече правилно и организирано тази дейност.