След 6 години, прекарани над учебниците по медицина, през 2015 г. Красимир Иванов започва работа в известна пловдивска болница.

Оказва се обаче, че нетната заплата на младия специалист е около 600 лева. Пари, с които нито може да се издържа, нито да плаща таксите още три години в Медицинския университет за придобиване на специалност.

Така пловдивчанинът взима трудното решение да се откаже от лекарската професия и от миналата година вече взима месечна заплата от 5000 лева, като охрана и служител на рецепцията на речен кораб, съобщи "Марица".
Със спестените пари дори си е купил жилище в Пловдив.

Напоследък все повече млади българи тръгват по пътя на младия лекар и търсят работата на товарни и пътнически кораби. Служител в пловдивска HR агенция разказва, че минималното заплащане за камериерка на круиз е 900 евро. Естествено има и бакшиши. Задължително изискване към кандидатите е владеенето на английски или немски език.

Пасажерите са предимно богати чужденци, над средната възраст, които няма как да бъдат обслужвани, ако служителят не знае език. Най-често българите, които кандидатстват за подобна работа, са млади хора с опит по хотелски вериги. Има и много младежи с дипломи от университета, чийто първи заплати обаче са ниски.

За Красимир Иванов животът на кораб не е лек, но го мотивират парите. Понякога работи до 70 часа седмично.  Има 14 дни платен отпуск. Сезонът обикновено започва през март и свършва в средата на ноември. Има обаче и коледни круизи, които продължават до началото на януари.

Длъжностите, които най-често предлагат агенциите за подбор на персонал, са от мениджър на ресторант до готвач, барман, охранител и камериерка.

"Настаняването и храната са безплатни, като обаче нямаш право да посещаваш местата за хранене заедно с гостите", разказва Красимир. Каютите, в кои спи персоналът, не са от луксозните, но това се компенсира от красивите места, които виждат по време на пътуването.