Историческият водач на движение "Солидарност" предупреди за риск от диктатура в страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Водачът на националистическата партия "Право и справедливост" (ПиС) Ярослав Качински "иска да елиминира всичко, което му пречи: Конституционния съд, съдилищата, парламента. Възниква въпросът не иска ли той диктатура", каза Валенса пред германския седмичник "Цайт".

Коментирайки възхода на десните популисти, особено в страната му, управлявана от октомври 2015 г. от ПиС, Валенса отбеляза, че "на път да дойдат на власт са групи, които лъжат и заблуждават".

"Въпросът за мен като революционер е дали нашите демокрации все още са в състояние да правят отстъпки пред такива популисти", допълни 73-годишният синдикалист, върл противник на Качински.

Носителят на Нобелова награда за мир за пореден път опроверга обвиненията, че в началото на 70-те години на миналия век е сътрудничил на комунистическата политическа полиция, след като в края на януари те бяха подновени от съдебни експертизи.

"Не съм предал нито един приятел и не съм шпионирал за Държавна сигурност", каза той пред "Цайт".

Валенса оглави мирния преход на комунистическа Полша към демокрацията през 1989 г. Негови съветници в президентството бяха Ярослав Качински и неговия брат близнак Лех (загинал през 2010 г. при самолетна катастрофа в Русия), преди отношенията им да се влошат.

Преди време Валенса обвини полските консерватори, "че съсипват страната" и "са нарушили конституцията" през 2016 г. след спорната им реформа на Конституционния съд, и ги предупреди за опасност от гражданска война в Полша.