Змейовете се спускали от пиринския връх "Ореляк", грабвали невестите, завеждали ги в пещерите, където ги оплождали, за да родят от тях деца с крила.

За змейовите легенди има и песен, тази за мома Стана, която била грабната от хорото, завлечена в пещерите под селото. Там тя родила от змея син, нарекли го Гинчо.

Гинчовият род и до сега има потомци в селото, информира БГНЕС. Малкото селце, запазило се и съществуващо извън времето, най-вече заради недокоснатата и непроменена от десетки години своя автентична атмосфера.

Село Пирин в едноименната планина се намира на около 3 километра вляво от пътя Катунци-Попови ливади /Папазчайр/ - Гоце Делчев. Долу край реката са разположени стари къщи, някои от тях полуразпаднали се, но почти всичките са във формата на кръст.

Между наблъсканите една в друга къщи заради малкото място, има тесни улички, в някои от тях двама души едва се разминават.

Една стара къща доминира над всички останали на левия бряг на реката. Освен, че е над всички, тя била на змея. Според легендата, само една мома от селото имала "късмета" да бъде жена на змея. Той грабнал мома Стана от хорото и я завел в пещерата.

Пиринският змей си имал конкурент, той долитал откъм Македония. Веднъж те се сбили и македонецът убил пиринския. Мома Стана се прибрала в селото, но бременна от змея, му родила син - Гинчо, който имал крила на гърба си.

Той успял в епична битка и с помощта на лой, хвърляна в Сухото сега езеро да победи македонския змей и да отмъсти за баща си. Оттогава Гинчо заживял в района на връх Ореляк, изоставяйки градената с 500-килограмови камъни къща.

И понеже Гинчо бил ерген, и знаейки бащини му нрав да отвлича хубавите моми, майките им ги налегнал страх. Да не бъдат отвлечени от Гинчо.

Легендата за змея, като всяка легенда, се разказва в различни варианти от жителите на село Пирин. Те разказват и за мъже и жени, които се раждали със закърнели криле на раменете.

Явно Гинчо наследил мераците на баща си. Да похищава момите, да ги отвлича в пещерите и опложда.

Тишината в селото е невероятна, нарушавана е само от ромоленето на реката. А някъде горе, високо над селото бди змеят Гинчо. Гони буреносните облаци, за да пази селото от градушки.

А в селото продължават да се боят от ярката светлина. Легендата за змея е от жива, по-жива.