С това заемаме последно място сред държавите в Европейския съюз, а на Балканите сме трети-след Румъния и Гърция. Начело е Норвегия, следвана от Нова Зеландия и Финландия. В дъното пък са Судан и Йемен.

Класацията е по 9 различни направления, сред които здравеопазване, икономика, сигурност, ефективност на държавното управление. Като цяло, светът става все по-добро място за живеене, отчита тазгодишното издание на индекса.

През последната година най-бързо се е развивал в положителна посока Азиатско-тихоокеанският регион, а за първи път Западна Европа изпреварва Северна Америка по просперитет. 51-вото място на страната ни се дължи основно на четири показателя с лоши резултати.

Най-зле сме в гражданското общество и социалните норми-110-та позиция, в бизнес-средата заемаме 80-та позиция. Здравеопазването ни е класирано на 79-то място, а държавното управление и спазването на закона ни отпраща на 71-во място. Оценката за опазване на околната среда пък е на другия полюс-с класирането ни на 35-то място.