Неин глобален анализ, цитират Би Би Си и БТА.

2016-а е била не само най-топлата година, откакто се води статистика, но и атмосферният въглероден двуокис се е увеличил до рекордни равнища. Освен това арктическият плаващ лед е намалял до нови най-ниски стойности.

"Екстремните и необичайни" условия продължават и през 2017-а. Поне три пъти през зимата е имало топли вълни в Арктика - силни атлантически бури са носили там топъл и влажен въздух.

Промените в Арктика и топенето на плаващия лед изменят моделите на атмосферна циркулация в други части на света. Това причинява необичайно затопляне в някои райони. В САЩ например са подобрени 11 000 топлинни рекорда за началото на 2017 г.

Няколко изследователски организации, като Британската метеорологична служба, НАСА и американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата посочиха в докладите си, че 2016 г. е най-топлата, откакто се води статистика.

Докладът на СМО "Състоянието на климата в света 2016" добавя информация от 80 национални метеослужби и дава по-дълбока и пълна картина на климата през миналата година.

В сравнение с референтния период от 1961 - 1990 г., 2016 г. е била по-топла от средното с 0,83 градуса по Целзий.

Това е около 1,1 градуса Целзий повече от прединдустриалния период и с 0,06 градуса, отколкото пред 2015-а, която също беше рекордно топла.