Това каза Йорданка Енева - изпълнителен директор на представителството за България, предаде БТА.

Пробите се съхраняват в Белгия, в лабораторията на "Крио-сейв" край Антверпен. Другата част от пробите се съхранява в Холандия, тъй като по решение на компанията, пробите се разделят и съхраняват на две различни места.

Мултинационалната компания съхранява над 130 000 проби на семейства от три континента. По думите на Енева вече се забелязва интерес към съхранението на стволови клетки от малки градове в България - Харманли, Хасково, Търговище и Смолян.

Цената за съхранението на стволови клетки е 4000 лева за 20 години. Компанията би подкрепила съществуването на публична банка за съхранение на стволови клетки, за използването им за обществени нужди, посочи още Енева. Такъв модел вече съществува в Италия, а сега се реализира във Франция.

Употребата на стволови клетки е при лечението на заболявания, като приложението е с доказан ефект в групата на онкохематологичните заболявания, като има положителни резултати при лечението на диабет тип едно, детска церебрална парализа, сърдечно-съдови заболявания.