Депресията - водеща причина за самоубийства

stat
12:20  |  7 април 2017 | / Редактор Таня Тодорова / обновено преди 20 минути
40 милиона души в Европейския регион страдат от депресивни разстройства, по данни за 2015 г.
Сн.: Shutterstock

Само 1 от 20 българи, страдащи от депресия, получава специализирана психиатрична помощ.
Неразпознатата и нелекувана депресия е една от основните причини за самоубийство сред всички възрасти, посочи Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи /НЦОЗА/.

Депресията е и водеща основна причина за 128 000 самоубийства всяка година в Европейския регион на Световната здравна организация /СЗО/, каза д-р Скендер Сила - ръководител на Офиса на СЗО за България.

Той отбеляза, че е необходимо да се повишат инвестициите в здравните системи, тъй като хората с депресия не получават адекватно лечение дори и в държавите с висок бюджет за здравеопазване.

Според проучването на СЗО "Атлас за психично здраве 2011" средно само 3 на сто от бюджета за здравеопазване се изразходват за психично здраве, което е по-малко от 1 на сто в страните с ниски доходи и до 5 на сто в страните с високи доходи.

По данни на СЗО за 2015 г. 40 милиона души в Европейския регион страдат от депресивни разстройства, като честотата се движи от 3.8 на сто до 6.8 на сто от населението в различните страни.

Според изследване на честите психични разстройства, извършено от НЦОЗА, в България най-разпространеното често психично разстройство е тревожното разстройство - 11.4 на сто, като най-засегнати са хората на възраст между 50 и 64 години.

В България приключва проект, финансиран от Норвежкия финансов механизъм, чрез който са били обучавани общопрактикуващи лекари да разпознават и ранните симптоми на депресия, допълни Хинков, цитиран от БТА, и подчерта, че това обучение е наложително, тъй като личните лекари най-добре познават пациентите си.


Последно в На фокус


Бжежински - от емигрант до главен съветник в Белия дом

Също като своя предшественик на поста* Хенри Кисинджър, преселник от Германия, Збигнев Бжежински пристига в страната като емигрант от Европа.


Смятате ли, че разсекретяването на стенограмата ще доведе до разкриване на истината за КТБ?

Да Не Не знам
Можем ли да намалим катастрофите по пътищата? Да се избират ли депутатите мажоритарно в 2 тура?