Неразпознатата и нелекувана депресия е една от основните причини за самоубийство сред всички възрасти, посочи Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи /НЦОЗА/.

Депресията е и водеща основна причина за 128 000 самоубийства всяка година в Европейския регион на Световната здравна организация /СЗО/, каза д-р Скендер Сила - ръководител на Офиса на СЗО за България.

Той отбеляза, че е необходимо да се повишат инвестициите в здравните системи, тъй като хората с депресия не получават адекватно лечение дори и в държавите с висок бюджет за здравеопазване.

Според проучването на СЗО "Атлас за психично здраве 2011" средно само 3 на сто от бюджета за здравеопазване се изразходват за психично здраве, което е по-малко от 1 на сто в страните с ниски доходи и до 5 на сто в страните с високи доходи.

По данни на СЗО за 2015 г. 40 милиона души в Европейския регион страдат от депресивни разстройства, като честотата се движи от 3.8 на сто до 6.8 на сто от населението в различните страни.

Според изследване на честите психични разстройства, извършено от НЦОЗА, в България най-разпространеното често психично разстройство е тревожното разстройство - 11.4 на сто, като най-засегнати са хората на възраст между 50 и 64 години.

В България приключва проект, финансиран от Норвежкия финансов механизъм, чрез който са били обучавани общопрактикуващи лекари да разпознават и ранните симптоми на депресия, допълни Хинков, цитиран от БТА, и подчерта, че това обучение е наложително, тъй като личните лекари най-добре познават пациентите си.