Опитите довели до увеличаване на видовете панкреатични клетки, които отделят инсулин. Това е потенциално лечение на диабет тип 1 и може да сложи край на инсулиновата зависимост при диабет тип 2, предаде ЮПИ, цитирана от БТА.

Инсулинът, използван от организма за понижаване нивото на кръвната захар, се произвежда единствено от бета клетките. При диабет тип 1 имунната система ги унищожава и в резултат организмът не произвежда инсулин. При диабет тип 2 бета клетките излизат от строя и инсулинът намалява, но все още е произвеждан от организма.

Технологията, известна като генен трансфер, предвижда използване на вирус като вектор, за да може селектирани гени да бъдат пренесени до панкреаса, а когато бъдат вкарани в него, да накарат храносмилателната система и други клетки да произвеждат инсулин.

Генният трансфер, използващ вирус като вектор, е процес, който бе одобрен за лечение на различни болести от Американското управление за контрол на храните и лекарствата.

"Освен бета клетки, панкреасът съдържа много други видове клетки - заяви Ралф Де Фронцо от университета. - Методът ни се състои в това да модифицираме тези клетки по такъв начин, че да започнат да отделят инсулин, но само в отговор на нивото на кръвната захар, т.е. като бета клетки."

При диабет тип 1 организмът отхвърля бета клетките, но други популации клетки в панкреаса съжителстват с имунни клетки.

"Ако засегнат от диабет тип 1 пациент живее с въпросните други клетки в панкреаса си 30, 40 или 50 години и сме ги накарали да произвеждат инсулин, очакваме да няма реакция на отхвърляне", отбеляза ученият.

Процесът прецизно регулирал нивото на кръвната захар при експерименти с мишки.

Това е значим напредък в сравнение с традиционната инсулинова терапия и някои лекарства срещу диабет, които понижават прекалено нивото на кръвната захар, ако ефектът от употребата им не е следен отблизо. Учените се надяват до три години да започнат експерименти с хора.

Резултатите от изследването са публикувани в Current Pharmaceutical Biotechnology.