След като 47-годишният собственик на заведение Наско Тонкев беше застрелян по време на пиянско тържество с пистолета на Влайков, първоначално беше съобщено, че това е извършено от 6-годишния рожденик Юри.

Роднините на починалия обаче обвиниха общинаря от ГЕРБ, че той е стрелял. От прокуратурата започнаха разследване и на двете версии, като лично главният прокурор Сотир Цацаров също изрази съмнение, че е възможно момченцето да е произвело изстрел с пистолета "Глок". Натривки по ръцете му установиха, че то наистина е държало оръжието, но се чака подробна балистична експертиза да изясни то ли е произвело фаталния изстрел.

Вече стана ясно, че на мястото са намерени 126 гилзи, след като мъжете от компанията се изреждали да стрелят. Самият Влайков гърмял най-много с пистолета си.

Веднага след инцидента той беше изключен от партията и призован да напусне Общинския съвет. Вчера Влайков подаде заявление за прекратяване на пълномощията му като общински съветник.

Днес Общинският съвет заседава извънредно с една единствена точка – избор на нов председател. Единодушно оставката на Влайков беше приета.
Самият той заяви само, че съвестта му е чиста и няма да говори повече.

Междувременно дъщерята на убития - Деница, вече разказа, че последно Влайков е стрелял от масата, без да става. Минута по-късно чула последния изстрел. След това видяла баща си, който питал: "Какво направи, бе?!” и казал, че са „го ударили”. Направил две крачки и паднал, а в ресторанта настанала паника.

Тогава Влайков станал, премерил му пулса и казал, че "е свършил”. След това говорил по телефона, според дъщерята с районния прокурор Георги Кацаров, с когото били приятели.

Лично Цацаров разпореди да се извади разпечатка, която да установи дали наистина общинският съветник е потърсил помощ от магистрата. Главният прокурор обаче уточни, че подчиненият му вече обяснил, че не са се чували от около месец.

Делото беше прехвърлено под наблюдението на Окръжна прокуратура-Пловдив, за да се избегнат съмнения за конфликт на интереси.

След инцидента беше припомнено, че преди години Лазар Влайков е наръгал с нож млад мъж след спречкване на пътя. Местни хора разказаха, че той и друг път се е замесвал в побоища.