Трагедията се разиграла под Момин връх в близост до хижа Синаница.

„Сигналът пристигна при нас малко след 17 часа. Веднага към мястото се отправиха дежурната група наши спасители от звеното Шилигарника-Синаница, каза за „Монитор“ Румен Баряков, ръководител на ПСС-Банско. Точно в 19,15 часа кучето Норд с водач Атанас Уков откри туристката, за съжаление, тя вече беше мъртва.

След тях пристигнаха другите двама от групата спасители - Димитър Пицин и Ивайло Валериев, с помощта на които беше извадена загиналата изпод 90 см сняг. После дойдоха и втората група планински спасители, допълни Баряков.

За случая разказва по bTV и спасителят Атанас Уков.
"Младата жена е правела преход със свои приятели. Намирали са се на Момин връх. Поради някаква причина тя се озовава върху козирката, която се чупи, пада, повлича още тонове сняг и пада в дупката под върха. Жертвата се е оказала заклещена под снежните преспи".

Тя е била седнала, обувала си е котките и козирката е паднала. През цялото време са си мислили, че са на ръба, обаче козирката е била по-голяма, отколкото са очаквали, обясни и спасителят Ивайло Валеов.

Спасителната операция беше много рискова за спасителите, защото те са минали през опасни участъци в планината. Специално благодарим на председателя на БЧК Христо Григоров за предоставените ни безвъзмездно 4 нови модерно оборудвани шейни, с които заедно с нашите 2 извършихме акцията. Хеликоптер ни беше отказан, заради настъпващата тъмна част на денонощието и затова трябваше да се справяме сами, каза Румен Баряков.

Тялото на загиналата жена е транспортирано с моторна шейна до Шилигарника и оттам в Банско.

Ния Трейман е популярна в средите не само на планинарите, но и на алпинистите. Изкачвала е върхове в Европа. Завършила е френска филология и работи като преводач.