Един човек е загинал тази нощ в тунела под Ламанша, опитвайки се да премине във Великобритания от френския град Кале, съобщи френската полиция, цитирана от Ройтерс иБТА.

Загиналият е суданец и вероятно е бил ударен от камион, който е излизал от един от влаковете, превозващи транспортни средства през тунела, заяви полиция. По данни на френски медии това е деветият мигрант, загинал в Евротунела от началото на юни.

Втора поредна нощ към тунела се насочват вълни от хиляди мигранти оставяйки почти безпомощни органите на реда.

Според групата Евротунел, оператор на тунела под Ламанша, около 2000 мигранти са се опитали в нощта на понеделник срещу вторник да влязат в тунела, а в нощта на вторник срещу сряда те са били 1500. 

Според британския в. "Таймс" вчера сутринта във Фолкстоун са били заловени 148 мигранти, което е рекорд. Други мигранти обаче са успели да влязат във Великобритания. 

Известен брой мигранти са успели да влязат във Великобритания, преминавайки през тунела под Ламанша, заяви британската министърка на вътрешните работи Тереза Мей след заседание на британската правителствена Комисия за извънредните ситуации /КОБРА/, в която участваха министри и шефове на силите за сигурност в Обединеното кралство, предаде Франс прес. 

Повече от сто мигранти са преминали през тунела в няколко влака, допълни добре запознат източник, чието име не се съобщава. Тереза Мей подчерта, че сега приоритет за Лондон е да се засили сигурността на обекта на Евротунел в Кокел, във Франция, за да не може повече никой да се опитва оттам да преминава незаконно във Великобритания. 

Кокел и Фолкстоун са съответно френски и британски град от двете страни на Ламанша, където са терминалите на тунела.

Мигрантите, заловени на излизане от тунела във Фолкстоун, могат да депозират молба за убежище във Великобритания. Те се прехвърлят в център за незаконни мигранти в британския град Дувър, разположен в бивша крепост. Според компанията Евротунел над 37 000 мигранти са се опитали да преминат от януари досега през тунела под Ламанша, но в техните опити са били осуетени, предаде Асошиейтед прес.

Такъв масов мигрантски поток не може да бъде третиран административно, обясни пред телевиия "ЛСИ" секретар на местния полицейски синдикат. Няколко дни след възпирането им мигрантите се връщат обратно.

Управлението на "Евротунел" поиска от Франция и Великобритания обезщетение за загубите и разходите за безопасност, предизвикани от драмата с мигрантите.

Британският вътрешен министър Тереза Мей обяви вчера след среща с френския си колега Бернар Казньов, че ще бъдат отпуснати още 7 милиона лири стерлинги за увеличаване на сигурността на терминала на компанията "Евротунел" във френския град Кокел.

"С Франция работим в тясно сътрудничество по ситуация, която засяга и двете страни. Франция увеличи полицейското присъствие, а британското правителство ще отпусне допълнителни седем милиона лири за сигурността в Кокел", каза Мей. Те ще се прибавят към вече обявените от Лондон 15 милиона лири.

Франция и Великобритания сключиха през септември 2014 г. споразумение за "управление на миграционния натиск" и създадоха специален фонд.
"С британските ни партньори съфинансираме инфраструктури за сигурност, за да пресечем имигрантския поток към Кале. Имигрантите трябва да знаят, че няма начин да прекосят Ламанша", заяви Казньов.