В огромния лагер край Кале, известен като "Джунглата",  живеят между 7000 и 10 000 души.

„Идвам в Кале, за да потвърдя решението, което взехме с правителството… да премахнем лагера със сигурност, напълно и скоростно. Това означава до края на годината, заяви Франсоа Оланд, цитиран от АФП, на която се позова "Фокус".

Френските власти няма да се задоволят с половинчати мерки, заяви френският президент при първото си посещение в Кале.

Френското правителство вече обеща да премахне "Джунглата" преди началото на зимата и да разпредели обитателите на лагера в приемни центрове в цялата страна.

Днес Оланд призова британското правителство да свърши своята част от работата. Голяма част от мигрантите, пристигнали от Сирия, Еритрея или Судан, искат да стигнат до Великобритания.

"Това, че Великобритания е взела суверенно решение, не я освобождава от задълженията й спрямо Франция", подчерта френският президент, намеквайки за Брекзита и за двустранния договор "Льо Туке", с които британският граничен контрол се измести в Кале.

Миналия месец бившият френски президент Никола Саркози дори заяви, че "Джунглата“ в град Кале трябва да бъде преместена във Великобритания.

В момента френската десница избира кандидата си на президентските избори догодина и използва темата за имиграцията, отправяйки множество нападки срещу политиката на социалистическото правителство на Оланд, отбелязва АФП, цитирана и от БТА.

Президентът дълго време избягваше деликатната тема за бежанците, но през последните дни се зае с проблема. В събота Оланд посети бежански център в Централна Франция.

Хуманитарната ситуация в пренаселения лагер се влоши силно, а обитателите му все по-усилено се опитват да достигнат Великобритания въпреки опасностите.

12 мигранти загинаха в района от началото на годината. Петима от тях бяха блъснати от превозни средства в близост до пристанището.

Преди пет дни стотици мигранти от бежанския лагер влязоха в сблъсъци с френската полиция. Силите на реда използваха сълзотворен газ, за да отблъснат мигрантите, които искаха да стигнат до шосето, водещо към пристанището.

Конфликтът избухна недалеч от мястото, където с британски пари се строи стена, за да се спре достъпът до пътя, където мигрантите често се опитват да се метнат на камиони, пътуващи за Великобритания.