За прилагането на подобни нелоялни търговски практики законът предвижда санкция до 15 000 лв.

В договорите си телекомът посочва тарифен план за таксуване на изразходваното количество мегабайти и метод на тарифиране на трафика на данни, според който таксуването е на всеки килобайт (КВ). Търговецът обаче е премълчал, че съществува определена минимална цена за всяка интернет сесия, равняваща се на цената за 1МВ трафик на данни.

Така на практика стойността на услугата е изчислявана по обявената цена за един мегабайт (1МВ) независимо от реално осъществения трафик на килобайти.

Например, ако потребителят разходва 1МВ в рамките на 10 интернет сесии, той няма да дължи посочената в договора цена за 1МВ, а ще дължи тази стойност, умножена по 10.

Потребителят ще заплати сума съгласно посочените в договора условия само в изключително рядката хипотеза да осъществи в рамките на 1МВ потребление една единствена интернет сесия.

Междувременно вчера Комисията за защита на конкуренцията наложи санкция на БТК в размер на над 3,7 милиона лева. Причината е твърденията на „Източна телекомуникационна компания", че БТК неправомерно е прекратила договор за взаимно свързване на обществени електронни съобщителни мрежи.

БТК ще обжалва санкцията.