Сделката е между дружеството на Кръстева и Пеевски "Нова българска медийна група холдинг" и продавача "Елит медиа България". След разрешението на КЗК портфолиото й се разширява с телевизия, съобщава "Капитал".

За последно собствеността на "Канал 3" бе сменена миналата година, когато бе купен от Мария Опренова за 1 млн. лв.

От регистъра на КЗК става ясно, че решението на регулатора е от 1 септември и идва само седем работни дни след подаването на уведомлението за концентрация на 21 август.

Комисията е установила, че е налице концентрация, но не е необходимо да бъде извършен пазарен анализ и да се изследват очакваните ефекти върху конкурентната среда вследствие от нея. Причината е, че оборотът на двете дружества е под 25 млн. лв., а само на телевизията - под 3 млн. лв. - прагове, под които по закон не се изисква такъв анализ.

Решението на КЗК може да се обжалва в срок от 14 дни.

"Нова българска медийна група холдинг" е собственик на вестниците "Телеграф", "Монитор", "Политика" и великотърновския "Борба" и участва и в управлението на няколко компании за разпространение на печатни медии.

Вчера депутатът от ДПС Делян Пеевски декларира официално промяната в бизнеса си, който преди дни извади на светло, както и собственост в още една компания - чужда. На 21 август той е подал декларация по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, която е качена в сайта на Народното събрание. От нея става ясно, че вече притежава 49% от компанията Al Entisar General Enterprises Co L.L.C.

Освен това в декларацията Пеевски ръкописно е обявил и притежание на 50% от акциите "Балканска медийна компания", 50% от "Био уотър", 50% от "Био уотър инвестмънт" и 90% от "НСН инвестмънт". Последната компания е едноличен собственик на "Табако инвестмънт" - собственик на 5% от "Булгартабак холдинг".