"МУЗИКАУТОР" е сдружение на композитори, автори на литературни произведения, свързани с музиката и музикални издатели за колективно управление на авторски права.

Преди няколко месеца от "МУЗИКАТУР" отказаха да подновят договора си с БНР и радиото спря да излъчва музика. Проблемът бе решен след месеци преговори, но КЗК бе сезирана за случая.

Предмет на проучване в производството е поведението на Сдружение "Музикаутор", свързано с прекратяване на отношенията по договора с БНР. Чрез прекратяването на договора с БНР Музикаутор, като предприятие с господстващо положение, лишава националното радио от възможност за ефективно конкуриране на пазара, на който осъществява дейност, пише в становището на КЗК.

Според комисията това е така, защото освен, че лишава БНР от съществено за неговата дейност съдържание, с поведението си МУЗИКАУТОР лишава общественото радио от възможност за извършване на дейността в изпълнение на задълженията, възложени със закон.

Страните в производството имат право на достъп до материалите по преписката; в срок от 30 дни имат право да представят писмени възражения по предявените твърдения; имат и право да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание.