Това каза вътрешният министър Валентин Радев на съвместен брифинг с еврокомисаря по миграция и вътрешен ред Димитрис Аврамопулос след неформалния Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" провел се в София.

Решено е българските предложения, всички текстове от пакета за реформа на миграционната система да се гледат един по един. Това предложение от страна на Българското председателство е прието. Всички текстове ще се гледат оттук нататък в рамките на следващите шест месеца.

Най-спорният от тях за въвеждането на задължителна квотна система при непропорционално висок натиск към Европейския съюз да остане за юни месец, за края на Българското председателство.

Именно срещу този текст страните от Вишеградската четворка са непримирими, а еврокомисарят по миграцията Димитрюс Аврамополус подкрепи това предложение и заяви, че той никога не е използвал думи като квотна система, а че всички страни-членки солидарно трябва да споделят миграционната тежест.

„Чухте думата баланс - така започна и комисарят сутрешното ни заседание и всички като червена нишка го повтаряха - това е много важно - баланса между тези страни, които сме накрая на границата - първите страни и тези, които са в средата и не точно в средата на Европа.

Ние предлагаме реформа в Дъблинската конвенция. Какво се случваше досега - много разговори, много заседания, беше подчертавано и днес и трябва някой нещо да реши и то до края на месец юни - това е решението, това е картата и пътя, който подчерта и комисар Димитрюс.

Ние решаваме да няма разделение на пакетите, разглеждаме това, което ни предлага комисията - регламентът текст по текст на експертно ниво“, каза министър Валентин Радев.

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер също е подкрепил тази идея, текстът за квотната система да се гледа към месец юни.

Страните от Вишеградската четворка - Чехия, Унгария, Словакия и Полша и днес повториха своята твърда позиция, че квотите не работят и дори изразиха едно предложение да се постигнат двустранни договори между страните членки вместо квотна система.

"Това е първата среща под председателството на България. Опитахме се да намерим компромис по отношение реформата на системата за миграция. България върши страхотна работа. Все още търсим компромис. Що се отнася до влизането на България в Шенген, нямам какво да добавя към това, което каза канцлерът Меркел тук преди няколко дни", сподели министърът на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер.