Аврамопулос заяви, че съществуват начини да бъдат накарани страните членки да се включат в програмата за разселване на мигрантите по определени квоти, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС, цитирани от БТА.

Той направи изявлението си във Варшава по време на посещение в централата на разрастващата се европейска гранична агенция "Фронтекс".

Без да споменава поименно Полша, която отказва да приема мигранти, Аврамопулос обясни, че ЕС разполага с "инструментите, средствата и властта" да убеди всички членове да изпълнят ангажимента си да приемат определения им брой мигранти в срок до края на септември т.г.

На въпрос на журналисти за санкции срещу държавите, които не изпълнят този ангажимент, еврокомисарят отговори, че засега Европейската комисия няма какво да каже, защото до септември има време.

Планът на Брюксел за разпределяне на мигрантите из съюза цели да намали бремето върху Италия и Гърция, поели голяма част от миграционната вълна.

По думите на Аврамопулос създаването на Европейска служба за гранична и брегова охрана на базата на "Фронтекс" е признак за "бързия отговор на настоящите предизвикателства" в областта на миграцията. Той съобщи, че бюджетът на организацията сега е 300 млн. евро, а през 2020 г. ще възлиза на 340 млн. евро.

Еврокомисарят отбеляза, че според него споразумението с Турция за мигрантите се изпълнява от турска страна. Той констатира, че ситуацията се подобрява и сега броят на мигрантите, които влизат в ЕС, е сведен до 40-50 дневно.

Европейска служба за гранична и брегова охрана разполага с оперативен персонал до 1500 души, които могат да бъдат разполагани по външните граници на съюза за подсилване на тяхната охрана, посочи ТАСС.