Меркел заяви това в Копенхаген, където се срещна с датския министър-председател Хеле Торнинг-Шмит, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

По думите на Меркел при разпределянето на квотите трябва да се вземе предвид не толкова числеността на населението, а икономическият потенциал на страната, която приема принудително мигранти.

Канцлерът на Германия също подчерта, че състоялата се миналата седмица среща на върха на ЕС по проблема с бежанците е била само "начало, но не и решение на всички проблеми".

Затова тя допусна, че въпросът за изменение на съществуващата система за приемане на бежанци ще бъде включен в дневния ред и на следващата европейска среща на върха през юни.

Меркел и Торнинг-Шмит обсъдиха и въпроси, свързани с отношенията на ЕС с Русия и украинската криза.

Меркел подчерта по този повод, че Дания и лично министър-председателят й "са дали значителен принос в изготвянето на обща позиция на ЕС по отношение на санкциите (срещу Русия), както и за преговорите по дипломатическо уреждане на конфликта" в Украйна.

Швеция ще бъде по-малко привлекателна за сирийски бежанци от Германия

Швеция понижи прогнозата си за молбите за убежище, които очаква да получи през 2015 г., тъй като ще привлече по-малко сирийци от очакваното, съобщи Франс прес.

"Все повече сирийци търсят убежище в Германия, вместо в Швеция", написа в комюнике шведската миграционна служба.

"От края на миналата година Германия има ускорена процедура за разглеждане на молбите за убежище на сирийци и тези скъсени срокове правят Германия по-привлекателна", допълни службата.

Друг фактор за понижаването на прогнозата е, че "ситуацията в Ирак не се разви по начина, от който се опасявахме", така че по-малко хора ще напуснат страната според ведомството.

През септември 2013 г. Швеция стана първата страна, която обяви, че ще даде убежище на всички подали молба сирийци.

Но за сирийците, идващи в Швеция, средното време за чакане постоянно се увеличава. Сега то е 208 дни срещу 117 дни миналата година.