Преди началото на заседанието на НС се изви опашка от депутати, които искат да влязат в зала. Регистрираха се 175 народни представители, сред които от ГЕРБ и "Атака", и бе събран кворум. Премиерът, министри и депутати от всички партии дойдоха в пленарна зала.

"Добро утро, многобройно народно представителство",
поздрави председателят на парламента Михаил Миков.

Малко след това той обясни, че се предлага първа точка от дневния ред да бъдат разискванията по оставката на кабинета „Орешарски”, при което се чуха силни ръкопляскания.

„Не бързайте да се радвате", пошегува се Миков.

"За" първа точка в дневния ред на НС да са обсъжданията по оставката от общо 203 народни представители гласуваха 198, против – 1 и се въздържаха четирима, предаде БГНЕС.

От трибуната председателят на ПГ на БСП Атанас Мерджанов заяви, че този парламент и това правителство можеха да работят успешно и по-дълго, ако хоризонтът им не беше преждевременно определен от страна на една от подкрепящите политически сили, цитират го "Дневник" и БТА.

По думите му НС се разпуска преждевременно, не защото не се справя в работата си, допуснати били грешки, но нито една фатална.

"Парламентът си отива не защото не можеше, а защото най-голямата парламентарна сила не искаше да работи. Това беше отказ на най-голямата партия да спазва правилата, ГЕРБ отказаха, просто отказаха да са опозиция. Целта на проповедниците на държавния апокалипсис, на тези, които вчера дори не могат да се зарадват на оставката заради оставената разруха, беше правителството да си отиде",
обвини той ГЕРБ.

По думите му те действали като група за саботаж, която по сигнал на ръководителя си влизала и излизала от зала, викала или мълчела.

"Борисов наричаше министрите пощальони, за собствените си депутат и обясняваше, че били цопнали тук или там. Една година на незачитане на установените институционални и парламентарни правила. Още една говорене в стила на политическата чалга", добави Мерджанов.

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък каза, че кабинетът не си отива заради пресконференцията на ДПС "в онзи четвъртък".

"В онзи четвъртък ДПС направи нещо друго - заяви на всички тези, които не се умориха в продължение на година и два месеца да разгръщат митологемата "преяждане с власт". ДПС заяви, че е партия, за която изразът "властта не е самоцел" не е клише, защото даде ясен знак и свидетелство като конкретно поведение, че ние можем да се лишим от власт в името на ценностите си, но няма да жертваме ценностите заради властта", каза той.

По думите му кабинетът е подал оставка в годишнината от "нощта на белия автобус", което било още една илюстрация за тежките условия, в които правителството било принудено да работи.

"Не приемам оценката за разруха, за катастрофа
, защото чета в тази оценка желание да се спечели предварително предимство – както в хода на предизборната кампания, така и после”, допълни още Местан.

Той обясни, че не иска да е лош пророк, но попита, какво ще стане, ако и след следващи избори избирателят отново не отреди никому парламентарно мнозинство.

По-късно в кулоарите на НС Антон Кутев от БСП коментира, че ДПС решили, че парламентът трябва да падне с пресконференцията им.

Зам.-председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов призова депутатите да бъдат смирени, да съхранят достойнството на институцията Народно събрание и да загърбят противопоставянето.
Той напомни за случая "Костинброд", в което било заровено политическото противопоставяне.

"От 421 дни управление в 404 имаше протести. Не ГЕРБ е виновна за противопоставянето. Не ГЕРБ е виновна за белия автобус, а загражденията около НС", каза той, цитиран от БГНЕС.

По думите му този парламент ще остане с най-дългото заграждение, което изолира девиза на парламента" Съединението прави силата".

В 10,57 ч. парламентът излезе в 30-минутна почивка по искане на БСП, след което продължи обсъждането.

Оставката на правителството бе приета точно в 12,10 часа.

Междувременно от прессекретариата на държавния глава съобщиха, че   президентът Росен Плевнелиев ще свика днес на консултации парламентарно представените политически партии след като бъде гласувана оставката на правителството. Ще се обсъдят действията на партиите до насрочване на дата за предсрочни парламентарни избори.

Депутат за малко

Професорът в Тракийския университет Цонка Каснакова се закле на мястото на напусналия парламента Красимир Стефанов.
Тя влиза на мястото на бившия шеф на НАП Красимир Стефанов, който първо напусна парламентарната група на ГЕРБ, а после и НС.

АНКЕТА: Каква е оценката ви за кабинета "Орешарски"?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За подкрепата на кабинета - БСП срещу ДПС