В изявлението, цитирано от БТА, се посочва, че не са извършвани никакви разпоредителни действия с имущество на банката от квесторите.

Заедно с това не са разглеждани цесии на вземания срещу банката, постъпили в деловодството на банката след 6 ноември 2014 г. (деня на отнемане на банковата лицензия).

Квесторите декларират, че не са извършвани погашения на кредити чрез прихващания, постъпили в деловодството на банката след законодателните изменения на чл. 59 от Закона за банковата несъстоятелност (ДВ - бр.98 от 28.11.2014 г., в сила от 28.11.2014 г.).
 
Квесторите посочват, че не могат да извършват действия по разпореждане с имуществото на банката поради наложените по искане на БНБ предварителни обезпечителни мерки, а именно - общ запор и възбрана върху цялото имущество на банката съгласно определение по делото за откриване на производство по несъстоятелност.

Квесторите не могат да извършват разпоредителни действия с имуществото на банката и поради изрична законова забрана за такива действия. Забраната е записана в чл. 36, ал. 2 от Закона за кредитните институции, се казва в изявлението.

Квесторите заявяват, че са на разположение за всякакъв вид проверки от оторизираните за това органи и изразяват пълна готовност за съдействие.

Според съобщение на БНБ от юни 2014 г. за квестори на КТБ са определени Станислав Георгиев Лютов и Елена Здравкова Костадинчев.

Стоянова: Половината добри активи ги няма

От всичките активи на банката, добрите (доказаните високоликвидни активи) са около 1.8-2 млрд. лв. Сега половината от тях вече ги няма, каза по-рано днес председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.
 
Тя смята, че кредитори, които имат сериозни влогове в КТБ се опитват по един или друг начин, чрез прихващане, което квесторите разрешават, да прередят ФГВБ, респективно държавата, и всички останали по-малки кредитори.
 
Стоянова нарече това игра на тези, които имат възможности за добри адвокати.
Депутатът предупреди, че активите на банката са намалели с около 1 млрд. лева. 
Тя припомни законовата забрана от края на миналата година за прихващания в резултат на цесиите.
"Независимо от това, активите са намалели, което означава, че е намерен начин законът да е заобиколен", смята Менда Стоянова.

Със законодателни промени, които най-вероятно ще бъдат приети идната сряда, парламентът ще даде възможност двама временни синдици да влязат в КТБ. За това се обединиха всички партии. Синдиците ще са от Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Депутатът Стоянова каза, че един синдик има право да се намеси, дори да иска съдебни дела за тези прихващания. А квесторът няма право. 

Народното събрание вече избра Десислава Атанасова (ГЕРБ) за председател на временната комисия, която трябва да разследва казуса КТБ.

Цесии

По неофициални данни квесторите в КТБ са одобрили цесии за близо 800 млн. лв.

Цесията е договор, с който кредиторът по едно вземане го прехвърля на трето лице. Най-често при цесиите се изкупуват дългове, но при случая с КТБ се купуват депозити. Някои депозанти пък са сключили цесии със свои роднини и по този начин са разделили големия депозит на по-малки до 200 хил. лв. (196 000 е гарантираният депозит).

Проблемът с прихващанията

Ако един добър кредитополучател с 1 млн. лв. кредит реши да купи депозит от 1 млн. лв., то той извършва правно допустимата сделка цесия, обясни преди време Стоянова. Въпросният кредитополучател така става и вложител на банката и в този случай той изисква от квесторите в КТБ да извършат прихващане между кредита и депозита му.

Ако това прихващане се извърши, това означава, че кредитополучателят ще погаси своя кредит, без да плаща пари в масата на несъстоятелността на банката.

В същото време вложителят ще получи сума, по-голяма от тази, която би получил до размера на гарантирания депозит.

Около 1,7 млрд. лв. представляват добрите кредити в КТБ - тези с обезпечения, посочи Стоянова.

Ако се направят подобни прихващания за 1,7 млрд. лв., то в масата на несъстоятелността няма да постъпят реални пари, посочи Менда Стоянова. Така всички останали вложители и на първо място Фондът за гарантиране на влоговете в банките, както и останалите вложители, които не са извършили подобни цесии, просто няма да вземат нищо, каза депутатът от ГЕРБ.