Общо 5147 души участваха в общественото допитване, което премина спокойно и без проблеми. От него обаче бяха изключени ромите от кюстендилския кв. "Изток". Секциите в изборния ден бяха 83, от които 35 в града, а останалите - в селата на общината.

Основният мотив на градоначалника да не допусне ромите до урните по време на допитването е купуването на гласове по време на избори.

За участието на Паунов в предстоящите местни избори са гласували 4952 от участвалите в допитването. Броят на бюлетините "против" са 192, три - са недействителните.

Кметът коментира след приключването на изборния ден, че предвид броя на участвалите в гласуването, има валиден резултат от него. Той благодари на всички, които са участвали в местния референдум.

"При тези горещини, в разгара на черешовата кампания, за нас е изключително важно, че хората намериха време да изразят позицията си в тази гражданска и обществена инициатива", каза Петър Паунов.

Според него в Кюстендил има ядро от мислещи и ангажирани хора.

Общественото допитване беше инициирано от коалиция "Кюстендил" (десни партии), представлявана от настоящия кмет на община Кюстендил Петър Паунов. То съдържаше следните три въпроса:
  • подкрепяте ли постъпилото предложение Петър Паунов да се кандидатира за кмет на община Кюстендил на предстоящите местни избори;
  • подкрепяте ли продължаването на политиката за привличане на инвеститори в общинска собственост на територията на община Кюстендил
  • какво според Вас трябва да се направи за подобряване на работата на община Кюстендил.
Петър Паунов посочи, че ще се съобрази с резултата от допитването и благодари на всички доброволци, взели участие в провеждането на референдума. Той изрази задоволство, че много от участвалите в референдума са отговорили и на третия въпрос в него, който имаше пожелателен характер.

"Той ще се окаже най-важният. Това нещо е най-важното и още сега ще бъде отразено в работата на администрацията", допълни кюстендилският градоначалник.

Паунов добави, че на база резултатите има основание да се обсъжда обща кандидатура, която да обединява, а не да разделя.