Вчера петима чужденци бяха задържани в село Каменичка Скакавица край граничния пункт. По неофициални данни в телефоните им имало снимки на обезглавени хора и специални молитви, които отправят джихадистите. По информация на БНТ в апаратите имало и клипове, пропагандиращи "Ислямска държава".

Петимата мъже на възраст от 20 до 25 години са се придвижвали с лек автомобил с косовска регистрация, управляван от Фатон Реджипи.
Шофьорът е предложил подкуп от 175 евро на граничните полицаи, за да не проверяват пътниците.

Прокуратурата поиска постоянно задържане за 36-годишния Фатон Реджипи, защото според държавното обвинение мъжът има опасност да се укрие или да извърши друго престъпление, предаде "Фокус".

От своя страна защитата на задържания посочи, че няма основание за неговото задържане под стража и изтъкна чистото му съдебно минало. Освен това при разпита Реджипи е признал вината си и е заявил, че съжалява за случилото се. Пред съда задържаният поиска да бъде освободен, отново заяви, че съжалява за стореното и че не е знаел, че ще стане така.

По негови думи, споделени със защитника му, той е пътувал за Турция и е бил помолен от останалите в колата да ги превози до там.

Мярката може да бъде обжалвана пред Апелативен съд – София до три дни.

Междувременно Районният съд също остави с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" останалите четирима чужденци, граждани на Косово - Флямур Весели, на 23 години, Бесник Битичи, на 24 години, Лябеат Карялити, на 20 години, и Атмир Битичи - на 20 години. Те са обвинени в незаконно преминаване на границата и липса на документи за самоличност.

Пред съда четиримата заявиха, че са бежанци и крайната точка на пътуването им е България, където се надявали на по-добър живот. Те също признаха вината си.