Проверките ще се извършват заедно с органите на държавната и местната власт.

Ще бъдат извършвани много съвместни проверки, като целта е печалбите в сектора да бъдат реализирани на база спазване, а не заобикаляне на законодателството. Това заяви териториалният директор на НАП-Бургас Татяна Кънчева, цитирана от БТА.

По-рано днес в морския град Кънчева, областният управител Вълчо Чолаков, представители на морските общини, на Комисията за защита на потребителите и Инспекцията по труда участваха в закрита среща по повод лятната кампания на приходната администрация и взаимодействието между местната и държавната власт с оглед ефективен контрол по спазване на законодателството.

Един от основните приоритети на проверяващите ще бъде промяна на поведението на задължените лица в посока доброволно спазване на законите.

Областният управител на Бургас каза, че се ангажира със съдействие предложения за промяна в законодателството с цел подобряване ефективността на контролната дейност, да бъдат придвижвани и разглеждани максимално бързо.

Убедени сме, че доброто сътрудничество между държавната и местната власт и навременния контрол, са сериозни мотивиращи фактори за доброволно спазване на българското законодателство и в частност на данъчните и осигурителни закони, заяви Кънчева.

От териториалната структура на НАП-Бургас напомниха, че при неиздаване на фискален бон, търговският обект ще бъде запечатван за срок между 10 и 14 дни, а при повторно нарушение за срок от един месец.

От началото на годината НАП-Бургас е приложила тази крайна мярка за над 90 обекта на територията на региона. Семейните хотели и местата за настаняване ще бъдат обект на съвместни проверки от НАП и общините.

От приходното ведомство коментираха, че внимателно следят информацията от сайтовете по отношение на заявени и платени нощувки като ще бъдат извършвани внезапни проверки, свързани с обявените налични свободни легла. И през този летен сезон ще функционира междуведомствен координационен център, който ще синхронизира действията на контролните органи.