Турция е против руска база за кюрди в Сирия

stat
19:10  |  20 март 2017 / Редактор Мануел Насименто / обновено преди 27 минути

Турция няма да приеме "район на терора" в Северна Сирия, заяви вицепремиерът Нуман Куртулмуш.
Вицепремиерът Куртулмуш каза, че неговата страна няма да приеме "район на терора" в Северна Сирия, визирайки вероятно сирийската кюрдска милиция, и подчерта, че етническата структура на тази зона трябва да остане непроменена, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Неговите коментари на пресконференция в Анкара идват след като сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа /СЗН/ заяви, че Русия изгражда военна база в Северозападна Сирия и ще помогне за обучението на бойците на СЗН.

Турция смята кюрдска милиция, която е част от подкрепяните от САЩ сили, които се борят срещу "Ислямска държава" в Северна Сирия, за терористична организация и разклонение на забранената Кюрдска работническа партия /ПКК/.

Поведението на Европа към Турция

"Поведението на европейските страни към Турция е антидемократично и противоречи на европейските ценности и на човешките права", заяви още Нуман Куртулмуш.

На пресконференцията, излъчена на живо по турската телевизия, Куртулмуш критикува също коментар на ръководителя на Федералното разузнавателно управление на Германия, който посочи в края на миналата седмица, че Анкара не е предоставила убедителни доказателства, че живеещият в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен стои зад неуспешния опит за преврат на 15 юли миналата година.

Куртулмуш определи този коментар като "неприемлив". Той каза също, че е неприемливо германските вестници да поместват толкова много заглавия за Турция, като посочи, че това е намеса във вътрешните работи на Анкара.

Между Турция и Германия възникна дипломатическа криза, след като германски градове наложиха забрана на турски министри да участват в кампания сред турската диаспора във връзка с референдума в Турция на 16 април за разширяване на президентските пълномощия.

Германските власти в тези градове аргументираха забраните с причини, свързани с обществената сигурност. Куртулмуш определи забраните като "неприемливи".


Последно в По света


28 г. след Голямата екскурзия раздорът е между мюсюлманите

През май 1989 г. започва една от най-големите изселнически кампании в историята, останала известна като Голямата разходка - на българските мюсюлмани към Турция.


Смятате ли, че разсекретяването на стенограмата ще доведе до разкриване на истината за КТБ?

Да Не Не знам
Можем ли да намалим катастрофите по пътищата? Да се избират ли депутатите мажоритарно в 2 тура?