Турция и Иран обсъдиха евентуална съвместна военна операция срещу "кюрдски терористични групировки" по време на състоялото се миналата седмица посещение на началника на иранския генерален щаб генерал Мохамад Багери. Това съобщи днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от информационните агенции.

"Началниците на генералните щабове на Турция и Иран обсъдиха съвместни действия за борба с екстремистки организации, които представляват заплаха за нас. Тази тема постоянно е в дневния ред. Аз също обсъдих тази тема с Багери", каза Ердоган пред журналисти на летището в Истанбул, преди да замине на посещение в Йордания.

Ердоган има предвид борбата с Кюрдската работническа партия (ПКК) в Турция и Партията за свободен живот в Кюрдистан в Иран, уточняват агенциите.

По време на посещението си в Турция миналата седмица генерал Мохамад Багери разговаря с турския си колега Хулуси Акар и с Ердоган. Обсъдени бяха въпроси за осигуряване на безопасност по общата им граница и борбата с тероризма, договорена бе размяна на разузнавателни данни и засилване на военното сътрудничество.