Двете българки, задържани от турската полиция в окръг Айдън, Югозападна Турция, били заподозрени, че са свързани със сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), разглеждани от Анкара като терористична организация, съобщават турски новинарски сайтове.

Според публикация в сайта Хаберлер те били задържани заедно с британски гражданин, спрямо когото има същите подозрения, предаде БТА. Позовавайки се на изявление на окръжната управа в Айдън, изданието уточнява, че българките - майка и дъщеря - са от турски произход.

Властите са действали въз основа на получен по електронната поща сигнал. Извършена е била операция на адрес в град Дидим, където са били задържани британецът Джоузеф А.Р. и българките М.Й.А. и майка й В.П.Р.А. Иззети са мобилен телефон, компютър и дигитални материали.

В изявлението на валийството се уточнява, че на профилите си в социални медии британецът и едната от българките били облечени с униформи "на терористична организация и извършвали пропаганда в полза на СЗН".

Според Анкара, СЗН са свързани с поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК), активна в Турция.

В показанията си пред турските власти британецът заявил, че е ходил в Сирия през 2015 г., за да оказва медицинска помощ, и е останал там три месеца. Той признал, че е получил военно обучение от СЗН, но твърди, че не е участвал в никакви сблъсъци. След престоя си в Сирия британецът се завърнал в родината си. Преди десетина дни заедно с двете българки той отишъл на почивка в Турция, разказал още пред следствието мъжът.

М. Й.А. пък казала пред властите, че е следвала право в Холандия и Великобритания, а с британеца се запознала през 2015 г. в интернет.
Засега не е установена вина на майката В. П.Р.А.

Разследването по случая продължава.

Подозрителният субект е британецът, но вероятно сега се проучват връзките на дъщерята – Мира, с него, каза за bTV кореспондентът на БТА в Турция Нахиде Дениз. Не е ясно кога е бил извършен арестът, тъй като турските източници не дават информация, но най-малко от два дни семейството на двете жени няма връзка с тях.

Какво казаха българските власти

Главният секретар на МВР Младен Маринов заяви, че чака подробна информация по линия на МВнР и международното сътрудничество. Ще бъде изискан официален доклад с конкретни данни за каква дейност са задържани българките.

От Министерството на външните работи обявиха, че проверяват ситуацията. „Наблюдаващият прокурор по делото е съобщил, че няма повдигнати обвинения. Максималният срок за задържане е седем дни, след което трябва или да бъдат освободени, или обвинени в престъпление“, посочиха от МВнР.

Предвид извънредното положение в Турция достъп на наши дипломати до задържаните гражданки с български паспорти не се предоставя.