Операциите са започнали преди изгрев слънце северно от контролирания от ислямистите Мосул, южно от Киркук и срещу град на границата със Сирия, предаде Франс прес, като се позова на техни командири, съобщи БТА.

Международната коалиция, оглавявана от САЩ, нанесе рано тази сутрин въздушни удари в района на Кобане (Айн ал Араб) в момент, когато джихадистите са пред вратите на сирийския кюрдски град на границата с Турция, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), цитиран от АФП.

Екстремистите достигнаха вчера на 5 километра от Кобане. Центърът на града за първи първи път бе поразен от ракети.

Над 138 000 кюрди избягаха от града и околните села, като преминаха намиращата се наблизо граница с Турция. Върховният комисариат на ООН за бежанците заяви вече, че изготвя планове за непредвидени ситуации, като бягство в Турция на всичките 400 000 жители от настъплението на "Ислямска държава", предаде Ройтерс.

От миналата седмица насам Анкара дава сигнали за промяна в досегашната си позиция, след като категорично бе отказала да участва в удари на коалицията срещу "Ислямската държава".

Служебното правителство в България обяви днес какво оръжие е изпратено от България в помощ на кюрдите в Северен Ирак за борба с джихадистите от "Ислямска държава". Военната помощ е осигурена от Министерството на отбраната, което предоставя близо 1800 броя стрелково оръжие и близо 6 милиона броя боеприпаси. Дарението от излишни за Българската армия леко въоръжение и боеприпаси е на стойност близо 5 960 000 лева, се казва в официалното съобщение на МО.

Усилията на армията на САЩ срещу групировката "Ислямска държава" са стрували близо един милиард долара досега и вероятно ще достигнат сума между 2,4 и 3,8 милиарда долара годишно, ако офанзивата продължи при сегашния темп, показва анализ на неправителствена организация, цитиран от Ройтерс.
Центърът за стратегически и бюджетни оценки отчита обаче, че разходите може да скочат до 13-22 милиарда долара годишно, ако военните действия бъдат засилени.

Междувременно "Ислямска държава" разпространи нов запис с похитения британски журналист Джон Кантли.
На записа бившият военен фотограф и кореспондент на в. "Сънди таймс, "Сън" и "Сънди телеграф" критикува действията на Запада за разрешаване на конфликта в Ирак.