Пред Нова телевизия Йордан Бакалов заяви, че се работи по четири сигнала за купуване на гласове. Два от тях са от София, два - от провинцията.

По думите му нов начин е да се купуват гласове чрез кастинги, а зад тях стои определена политическа сила, която плаща. Тя правела кастингите през определена фирма. Министърът уточни, че фирмите са най-различни.

На въпрос какво трябва да направят избраните на кастинга или участвалите в него, Бакалов отговори, че трябва да спечелят, след това да получат определени пари и да организират купуването и продаването на гласове.

Бакалов на няколко пъти отказа да даде повече подробности, защото се работи в момента по сигналите за купуване на гласове. Попитан сериозни ли са или са някакви „кокошкарски“ истории, той отговори - "50 на 50".

"След като не са излезли окончателно, не може човек да прецени колко са сериозни и колко не, но мисля, че има голям процент на вероятност. В момента тече пазарът, подреждането. Всичко е под контрол обаче. Така че някои мой бивши колеги - все пак те много добре ме познават и знаят, че това, което съм го казал, ще го следвам до последно, докато съм аз. След мен вече какво ще се случва – нека си носи отговорността следващият",
коментира още той.

Министърът смята, че хората са достатъчно умни и в един момент ще разберат какво може да се случи.

"Купуването на гласове е български модел. Нека партиите да представят политики и да си зашият джобовете. Заявявам категорично, че няма да има прошка. Министър Бакалов няма да е този, който ще реши изборите, но ще се опитам да гарантирам те да са честни", добави той.

На въпрос дали ще има контролиран вот в Турция, Бакалов отвърна, че това е приоритет на външното министерство.

Той призова партиите там, където имат съмнения за купуване на гласове, да изпратят наблюдатели, за да спестят доста проблеми, които ще се явяват в чужбина.

"За мен важна тема е как се провеждат обществените поръчки и дали са обезпечени. Опитаха се да ми пробутат и една, която е свързана с камери, но повече информация по този въпрос ще дам на пресконференция във вторник”, загатна Йордан Бакалов.