Това съобщи пред журналисти в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от „Фокус”.

Цацаров добави, че е било взето решение органите на МВР да използват всички позволени средства и тогава разумът е проговорил.

„Добре е, че не се стигна до сблъсъци”, каза Цацаров.

Според него блокадата на границата не може да бъде толерирана публично, въпреки че хората, които са я осъществявали, имат определени идеи, които заслужават уважение.

По думите му законът дава възможност на хората с двойно гражданство да гласуват и граничния пункт не може да бъде блокиран, а има и нормално преминаващи туристи и товари.

„Добре е да се знае още, че не малка част от законите, срещу които се протестира на границата, са сътворени от същите тези хора, които правят това сега”, каза още Сотир Цацаров.

Цацаров потвърди, че е арестуван председател на СИК в Плевенска област за купуване на гласове.

Осем са обвиняемите лица до тази сутрин, каза още Цацаров. Прокуратурата е образувала до момента 73 досъдебни производства, а борят на сигналите е 534, като от тях 367 са отказани и 8 са изпратени до съответните РИК. Последните три случая са от Плевенска област. Постановена е и една присъда – 1 година и 11 месеца лишаване от свобода по обвинение за купуване на гласове, в Мездра.

В сравнение с предишните парламентарни избори през 2014 година сигналите сега са се увеличили почти двойно. „При 534 сигнала сега, тогава са били 374”, каза главният прокурор. По думите му досъдебните производства преди началото на изборния ден през 2014 тогава са били 59, срещу 73 сега.

Според Цацаров до края на гласуването се очаква те да се увеличат още повече.

„Работата ни на тези избори е доста интензивна, но има пълна координация между институциите”, добави Сотир Цацаров.

По думите му схемите за купуване на гласове са същите като досега – индивидуално в определени населени места, на определени елементи от населението и корпоративен вот, чрез който работодатели от големи компании подсказват, или внушават на подчинените си чрез всякаква агитация и раздаване на храни и други стимули.