Наказанието за търговия на гласове на избори да се завиши на от 6 до 20 години затвор, а глобата да скочи на от 10 до 20 000 лева. Вносители на предложението са депутати от Реформаторския блок - Найден Зеленогорски, Димитър Делчев, Димитър Шишков и Димитър Танев. Същевременно се предлагат и поощрения за лица, които разкриват подобна търговия.

В законопроекта за промени в Наказателния кодекс те предлагат още провокацията към подкуп да бъде декриминализирана. Така тя ще може да се ползва като законно средство за разкриване на корупция.

"Ние предлагаме да се декриминализира склоняването към подкуп. Това не означава да отпадне наказанието при подкуп, а че се дава шанс на участник да съдейства на органите на реда да разкрият престъплението, срещу което няма да подлежи на сегашната наказателна отговорност. Предложенията ни са свързани и с друг аспект – да се гарантира, че трите власти са независими и не може да има нерегламентирани контакти между съдии и министри например", обясни Зеленогорски.

По думите му сега, ако получилият пари за купуване на гласове иска да разкаже това пред органите на реда, не го прави от страх, че ще влезе в затвора. Докато измененията дават възможност на съдействащите за разкриване на престъплението да не подлежат на същата строго наказание, допълни той.

"Купуването на гласове е форма на активен или пасивен изборен подкуп и, в този смисъл, като се декриминализира, ще дадем повече шанс на органите на реда да се справят с проблема. 24% от гласовете са купени или корпоративен вот и това е тежка ситуация за нашата демокрация", подчерта Зеленогорски, цитиран от КРОСС.

Той добави, че предложението би решило до голяма степен и проблеми в борбата с корупцията и работата на органите на реда.

При влизането на подобен закон в САЩ и в редица стари демокрации в ЕС корупцията е била силно ограничена и склоняването към подкуп е намаляло значително, заради стимулирането от закона участващият в подкупа да се поправи и разкрие престъплението.