Това каза днес на заседание на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори в Министерския съвет Георги Арабаджиев, зам.-директор на дирекция "Криминална полиция" в МВР, цитиран от БТА.

На обратното на това мнение беше проф. Михаил Мирчев, член на Изборния борд, който каза, че в Бургаска област две политически партии вече организират купуване на гласове, като цената на един вот е между 50 и 70 лева.

Проф. Мирчев попита за обхвата на превенцията от страна на МВР в отделните общини срещу евентуални нарушения на изборите и дали се използват специални разузнавателни средства (СРС).

Георги Арабаджиев каза, че е абсурдно да се коментира използването на СРС, но уточни, че "целият набор от средства е включен в превенцията".

МВР вече е задържала членове на подобна група, но официално това е било за лихварство и изнудване, а купуването на гласове е било съпътстващо. Контингентът наброява над 1000 лица с различна степен на интензитет на престъпната дейност, посочи Арабаджиев.

За тези 1000 души спомена през уикенда и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, като полицията ги наблюдава и предупреждава.

"Освен някои специфики при преференциалния и при корпоративния вот, обстановката е изключително и учудващо спокойна", добави отново Георги Арабаджиев.

Искаме да внесем ред и дисциплина в навечерието на изборите и да не допуснем обичайното явление през последните години - покупката и продажбата на гласове, заяви по-рано днес премиерът Георги Близнашки.

Той каза също, че Гражданският борд  е развенчал един от най-устойчивите митове на прехода - за наличието на мъртви души в изборните списъци. По думите му има съответствие между издадените лични документи и броят на хората в изборните списъци.

Премиерът добави, че всички документи от СИК в чужбина ще бъдат докарани в България.