Това съобщи днес министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на последното му издание в София, съобщиха от пресцентъра на министерството.

На събитието присъстваха и дипломати от Унгария, Индия, Азербайджан, Румъния, Дания, Полша, Великобритания, Израел и САЩ.

„Благодаря на Столична община за подкрепата. Това е поредна крачка за превръщането на София в още по-предпочитана туристическа дестинация“, каза Николина Ангелкова.

По думите ѝ, столицата предлага прекрасни възможности както за градски турове, така и за културно-исторически, фестивален, еко, спортен, гурме и винен туризъм.

„Общият брой на реализираните нощувки за цялата 2015 г. е над 1,6 млн., което е ръст от 5,3% в сравнение с предходната година“, допълни тя.

Приходите за този период са над 115 млн. лв., което отново е положителна разлика от 5,5% в сравнение с предходната 2014 г., стана ясно от думите на министъра.

„България посреща вкусовете на света“ започна на 12 май в Стара Загора и премина през градовете Бургас, Пловдив, Велико Търново, Русе и Варна. Фестивалът се организира от компания GTC с подкрепата на Министерството на туризма и 17 посолства в страната ни.

За периода на провеждането на кампанията, официалната ѝ страница е достигнала до над 2,6 млн. души, а последователите й във Фейсбук са почти 40 хил. души.

Във всеки от градовете, където се провеждаше проявата, имаше благотворителна кауза, за която се събираха средства.

В София набраните дарения ще бъдат изразходвани за лечението на деца с онкологични заболявания.

Заключителният етап на проявата днес е разделен на две части, като всеки може да опита кулинарните произведения на участниците в мол „София“ на бул. „Стамболийски“ и в мол „България“ на бул. „България“.